{lang: 'cs'}
Bali Bohemia

phonemaps.cz/mapa
charakter článku: Články, reportáže, rozhovory
oblast: Centrální Thajsko
sekce: Zvyky
vydáno: 1.1.2009, autor: Pavel Zvolánek

Thajsko: Od plovoucích trhů k pouličním prodejcům

Všecny vůně Thajska

V úzkém hrdle vodních kanálů se tísní desítky vydlabaných loděk těžce dýchajících pod svým nákladem. Ženy s pádly v rukou a širokým kloboukem na hlavě se obratně proplétají vodní zácpou. Podobný obrázek si odnese snad každý , kdo Thajsko navštíví, i když plovoucí trhy jsou dnes již spíše jen kopií časů, kdy  země byla protkána hustou sítí kanálů, na kterých se čile obchodovalo a stravovalo se. 

 Plovoucí trhy však z Thajska nezmizely ani poté , kdy byla většina kanálů zasypána  a nahrazena  silnicemi. Vydržely jako suvenýrová atrakce  pro turisty v Damnoen Saduaku, nebo se adaptovaly na nové podmínky a  se svými prodejci se přesunuly na pevnou zem. Není náhodou, že u pouličních stánků můžete narazit na pulty v podobě lodiček jako nostalgickým ohlédnutím za minulostí.


Jídelny pro miliony
Thajsko je zemí pouličních prodavačů. Na jejich stánečky narazíte všude tam, kde je dostatek zákazníků. 
Každý den se v těchto jednoduchých jídelnách stravují miliony lidí. Některá místa jsou skutečnými improvizovanými jídelnami s několika židlemi, jinde se musíte najíst ve stoje opřeni o strom, nebo usazeni na chodníku. Ve chvíli, kdy hlavní proud zákazníků ustane, pouliční prodavači své stánky posunou zase o kousek dál. V místech, kde se shromažďují turisté, přizpůsobují jídlo evropské chuti, ta pravá thajská kuchyně se sdružuje poblíž kanceláří nebo obchodních domů, kde zákazníci  ocení to, co nemohou najít v kamenných  restauracích, laciné jídlo, které se během jednoho dne připraví, prodá i zkonzumuje. Stánky obklopené početnými strávníky jsou nejlepší reklamou a rozptýlením obav pro ty, kteří se pouličním kuchařům z hygienických důvodů vyhýbají.  


Pochoutky na každém kroku


Pouliční jídelny jsou nejdostupnějšími restauracemi. Většinou v nich narazíte na rýži se zvlášť připraveným jídlem,  nudle, zákusky, deserty  a nápoje. Konečnou chuť těchto jídel obstarávají různé thajské ingredience, na pepř a sůl většinou narazíte pouze u thajských Číňanů. Každé jídlo představuje originál namíchaný z umu svého  kuchaře a požadavku zákazníků. Ve skleněných kabinetech  se v jednom rohu  choulí různé kousky masa, ve druhém zase rajčata, okurky a vejce. Výběr nudlí sahá od žlutých, bah mee, až po různé velikosti bílých, od nejtlustších, sen yai, po nejužší, sen mee. Kdyby o thajských nudlích měli hlasovat pouze turisté, na nejvyšší příčky by aspirovala jejich smažená verze, pat thai,  podávaná ve vegetariánské verzi nebo s kuřecím masem či krevetami.
Tajemství hojně rozšířeného čínského kuřecího masa s rýží spočívá ve způsobu přípravy jeho přílohy, z pouličních prodejen si tato delikatesa našla cestu i do drahých restaurací, kam se v rámci retro stylu vrací i jídlo balené do banánových listů.    


 


Hlásí se vůně


Pouliční restaurace svoji přítomnost ohlašují  dráždivým připalovaným olejem nebo vůní linoucí se od různých stánků s barbecue, kde se na špejlích opéká kuřecí maso nebo masové kuličky, kterým  finální chuť dodá ostrá omáčka. Thajské sladkosti ukazují, co všechno lze stvořit z kokosu, lepkavé rýže a cukru. Kromě své chuti oslňují i barevností, zlaté listy, které jsou k některým druhům přidávány,  symbolizují bohatství. Nejsnažší osvěžení v thajských ulicích nabízejí kousky nakrájeného ovoce, které prodejci uchovávají v ledové tříšti. Za deset bahtů si tak můžete nejčastěji vybírat mezi melounem, ananasem nebo papayou. 
Nabídka v jednotlivých stáncích se liší podle původu jejich prodejců. Sezonní dělníci pocházející ze severovýchodního Thajska tak menu v Bangkoku obohatili o svůj ostrý papayový salát, somtam, nebo proteinovou bombu, smažené brouky, mravence nebo škorpiony. Mnoho z těchto prodejců se nedomluví anglicky, a tak je užitečné si zapamatovat alespoň jedno thajské spojení, aroy mak, velice chutné.      
 

 

Facebook:











© 2009 - 2024 Marten & Louis s.r.o.